Loading...

De orgaanklok

De orgaanklok

De Orgaanklok


Chinese orgaanklok: Blijf gezond door het ritme van je organen te volgen

Wordt je elke nacht rond een bepaald tijdstip wakker of krijg je rond een bepaald vast tijdstip een enorme energie dip? Dan is het interessant om te kijken naar het orgaan wat hieraan gekoppeld is en waar het voor staat. Net zoals we een ritme kennen van dag en nacht, heeft ook elk orgaan, en zelfs elke cel, een eigen tijdsindeling. Ons hele lichaam werkt in een ritme van 24 uur. Het respecteren van dit ritme zal positief op de gezondheid uitwerken.

De term ‘orgaanklok’ heeft zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde en gaat ervan uit dat het menselijk lichaam elke dag een bepaalde energiecyclus volgt. Elk orgaan kent een moment van topactiviteit en ook een belangrijke periode van rust. Zo kunnen we bijvoorbeeld weten wanneer we het best wat kunnen eten. Maar ook kan een probleem dat altijd op een bepaald moment van de dag optreedt, op een verstoring in een orgaan wijzen.

12 orgaansystemen:
Hieronder vind je een overzicht van de 12 orgaansystemen en de tijden waarop deze het meest actief zijn. Je kunt de orgaanklok dus gebruiken om meer uit je dag te halen. Nu is strikt volgens de orgaanklok leven nog een hele uitdaging. In plaats van je hele leven omgooien, kun je er beter een beetje mee experimenteren om te kijken wat de orgaanklok voor je doet.

Oplaadtijden van de verschillende organen:
1-3 uur: DE LEVER Gedurende deze tijd laadt de lever zich weer op. Het ontgiften gebeurt hier op zowel fysiek als mentaal niveau. Als je niet je rust op dit tijdstip neemt, kunnen boosheid, frustratie en woede toenemen. Als je telkens wakker wordt op dit tijdstip, kan het zijn dat je de bovengenoemde emoties onvoldoende een plek geeft.

3-5 uur: DE LONGEN In vele geloofsstromingen begint men op dit tijdstip met mediteren omdat de longen zorgen voor de ademhaling en verbinding met het geheel en dus ook de goddelijke inspiratie. In onze longen zit verdriet opgeslagen. Pijnlijke longen kunnen een uiting zijn van onverwerkte emoties.

5-7 uur: DE DIKKE DARM Dit orgaan staat voor het loslaten. Het laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt. Uit angst houden we veel te veel vast. Loslaten is één van de belangrijkste dingen die we in het leven kunnen leren. Een toiletbezoek voor de grote boodschap is op dit tijdstip volgens de Chinezen aan te raden. Je laat dan letterlijk los.

7-9 uur: DE MAAG Op dit tijdstip is de maag op z’n actiefst. De Chinezen raden dan ook aan de grootste maaltijd van de dag op dit tijdstip te eten. Daarom eten ze in China ook warm in de ochtend. De emotie van de maag is walging.

9-11 uur: DE MILT Hier hoort ook de alvleesklier bij, het orgaan dat de spijsverteringsenzymen produceert, zodat de voedingsstoffen uit het ontbijt ook daadwerkelijk opgenomen kunnen worden. Dit is een goede tijd om aan het werk te gaan. Emoties die bij deze organen horen zijn een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

11-13 uur: HET HART Dit is het orgaan dat alle nutriënten rondpompt. Een licht middagmaal is aan te raden een kop thee drinken kan vitaliserend werken. Gevoelens van extreme blijheid en plezier kunnen op dit tijdstip worden ervaren.

13-15 uur: DE DUNNE DARM Hier wordt het gegeten voedsel benut voor de opbouw van het lichaam. Het is goed om je op dit moment te bewegen en dagelijkse taken uit te voeren. Als je vaak gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid ervaart, kan de energie van de dunne darm verstoord zijn.

15-17 uur: DE BLAAS Dit is het moment waarop je vermoeidheid kunt ervaren. Meestal is dit een teken dat je te weinig hebt gedronken. Het kan ook zijn dat je te weinig zout hebt binnengekregen. Neem dan lekker een misosoepje. Als je je op dit moment vaak geïrriteerd voelt, kan het zijn dat je blaasenergie stagneert.

17-19 uur: DE NIEREN Dit orgaan filtert je bloed om de chemische samenstelling hiervan gelijk te houden. Een maaltje kunnen je nieren daarom wel gebruiken. Als de meridianen van je nieren verstoord zijn kun je klachten krijgen aan je rug of angstig worden.

19-21 uur: DE BLOEDSOMLOOP Dit orgaan brengt alle voedingsstoffen waar ze moeten zijn. Het is goed om op dit moment iets te lezen of te mediteren. Zware mentale arbeid kun je op dit moment beter achterwege laten. Volgens de Chinezen is het goed om op dit moment seks te hebben, vooral als je zwanger wilt worden. Stagnatie van deze meridianen kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om je emoties te laten zien.

21-23 uur: DE DRIEVOUDIGE VERWARMER Dit is niet echt een orgaan, maar meer een soort energetisch systeem dat helpt het evenwicht in ons lichaam te bewaren. Dit is het moment waarop we ons het best kunnen gaan ontspannen. Omring je met positiviteit en kom tot rust, zodat je in een diepe slaap kunt komen.

23-1 uur: DE GALBLAAS De gal staat voor het maken van keuzes. Slaap er een nachtje over. De Yin-energie vermindert en maakt plaats voor meer Yang. Het is belangrijk om op deze tijd te slapen, zodat je zelfvertrouwen en je vermogen om keuzes te maken energetisch worden opgeladen. Elk uurtje voor twaalven telt dubbel!

Tips om je levensenergie (Chi) in balans te krijgen:
• Doe aan Qigong (Tai Chi) en/of verschillende Yoga-vormen
• Leer te mediteren
• Ga op tijd naar bed
• Pas op met koffie, chocolade en thee

Bron: Lothar Ursinus – De orgaanklok “Het ritme van je organen volgen.”

De orgaanklok

Geef een reactie

Quick Navigation
Boven de €50,- is je verzending gratis!