Loading...

Vragen & antwoorden

Hieronder staan de veel gestelde vragen. Wellicht vind je hier het antwoord op je vraag!

Petra Rustenburg, voormalig eigenaar van de biologische winkel Liv Eco en is nu orthomoleculair therapeut in opleiding. U kunt bij haar terecht voor voeding en supplementenadvies. Het is altijd mogelijk om een afspraak te maken voor een gesprek of een mail te sturen naar petra@liv-eco.nl

Voedingsadvies wordt gegeven om mensen te informeren over gezonde eetgewoonten en voedingskeuzes die bijdragen aan hun algehele welzijn en gezondheid. Het doel van voedingsadvies is om mensen te helpen begrijpen welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft, hoe ze een evenwichtige en voedzame voeding kunnen samenstellen en hoe ze gezonde eetgewoonten kunnen ontwikkelen. Hier zijn enkele redenen waarom voedingsadvies belangrijk is:

 1. Gezondheid en Welzijn: Voeding speelt een cruciale rol in het bevorderen van een goede gezondheid en welzijn. Het juiste voedingspatroon kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten, het handhaven van een gezond gewicht, het ondersteunen van het immuunsysteem en het optimaliseren van de lichamelijke en mentale functies.

 2. Ziektepreventie: Een gezond dieet kan het risico op diverse gezondheidsproblemen verminderen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, obesitas, hypertensie en bepaalde vormen van kanker. Voedingsadvies kan mensen helpen om risicofactoren te verminderen en gezonde keuzes te maken om deze ziekten te voorkomen.

 3. Gewichtsbeheersing: Voedingsadvies is essentieel voor mensen die hun gewicht willen beheersen, zowel om af te vallen als om een gezond gewicht te behouden. Het helpt mensen bij het begrijpen van de juiste portiegroottes, het maken van evenwichtige maaltijden en het vermijden van overmatige inname van calorieën.

 4. Speciale Behoeften: Verschillende levensfasen, zoals zwangerschap, kindertijd, adolescentie en ouderdom, hebben specifieke voedingsbehoeften. Voedingsadvies kan helpen om aan deze specifieke behoeften te voldoen en ervoor te zorgen dat mensen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.

 5. Bewustwording van Voedselkeuzes: Voedingsadvies helpt mensen bewust te worden van de voedingswaarde van voedsel en de impact van hun voedselkeuzes op hun gezondheid. Het bevordert gezondere keuzes en kan helpen bij het vermijden van voedsel met een hoge hoeveelheid toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout.

 6. Voorkomen van Voedingstekorten: Voedingsadvies kan mensen helpen om ervoor te zorgen dat ze alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan het voorkomen van voedingstekorten bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat individuele voedingsbehoeften kunnen variëren op basis van leeftijd, geslacht, levensstijl, gezondheidstoestand en andere factoren. Daarom is het raadzaam om voedingsadvies te zoeken bij gecertificeerde voedingsdeskundigen, diëtisten of gezondheidsprofessionals die op basis van individuele omstandigheden passend advies kunnen geven.

Het is mogelijk om via onze webshop producten te bestellen. Ook bieden wij de gelegenheid producten af te halen in onze praktijk. Om naar onze online shop te gaan KLIK DAN HIER.

Een consult van Petra kan je ter plekke voldoen via een betaalverzoek of contant afrekenen. Je ontvangt altijd een factuur voor je boekhouding.

Wanneer je producten in de praktijk van Petra koopt kunt je deze gelijk afrekenen. Wanneer je online een bestelling via de website Liv-Eco.nl plaatst betaal je via IDeal.

Celzouten werken volgens een biochemisch principe. Jouw lichaam heeft een voorraad celzouten die ervoor zorgt dat moleculen in je cellen in beweging komen. De aanwezigheid van celzouten is een voorwaarde voor het goede verloop van alle essentiële functies in jouw lichaam.

Wil meer lezen over Celzouten, KLIK HIER

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een essentiële voedingsstof voor het menselijk lichaam. Het heeft verschillende belangrijke functies en voordelen, waaronder:

 1. Antioxidant: Vitamine C is een krachtige antioxidant, wat betekent dat het helpt om schadelijke vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Dit kan helpen om cellen te beschermen tegen oxidatieve stress en schade.

 2. Immuunsysteem: Vitamine C speelt een rol in het versterken van het immuunsysteem. Het kan de productie en activiteit van witte bloedcellen stimuleren, die belangrijk zijn voor het bestrijden van infecties en ziektes.

 3. Collageenvorming: Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen, een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van de gezondheid van de huid, botten, tanden en bloedvaten. Het helpt wonden te genezen en bevordert de gezondheid van bindweefsel.

 4. Ijzerabsorptie: Vitamine C verbetert de opname van non-heemijzer, een type ijzer dat voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die een vegetarisch dieet volgen.

 5. Stressvermindering: Vitamine C kan helpen bij het verminderen van de fysiologische en psychologische effecten van stress. Het speelt een rol bij het reguleren van de aanmaak van stresshormonen.

 6. Gezondheid van het zenuwstelsel: Vitamine C is betrokken bij de productie van neurotransmitters, die communiceren tussen zenuwcellen en een rol spelen in de regulatie van stemming en cognitieve functies.

 7. Hartgezondheid: Er is enig bewijs dat vitamine C gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart door het verbeteren van de functie van de bloedvaten en het verminderen van ontstekingen.

Vitamine C wordt niet door het lichaam aangemaakt en moet daarom via voeding of supplementen worden ingenomen. Citrusvruchten (zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits), aardbeien, kiwi’s, paprika’s, broccoli en tomaten zijn goede bronnen van vitamine C. Het dagelijks innemen van voldoende vitamine C is belangrijk om een gezond lichaam en immuunsysteem te ondersteunen.

Vitamine B is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep van wateroplosbare vitamines die allemaal een essentiële rol spelen in verschillende processen in het lichaam. De B-vitamines zijn onderverdeeld in verschillende afzonderlijke vitamines, zoals B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B7 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine). Elke vitamine B heeft unieke functies, maar over het algemeen spelen ze een rol bij het ondersteunen van de stofwisseling, het energiemetabolisme en de algemene gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke functies van verschillende B-vitamines:

 1. B1 (Thiamine): Belangrijk voor het omzetten van koolhydraten in energie. Het speelt ook een rol in het functioneren van het zenuwstelsel.

 2. B2 (Riboflavine): Helpt bij de energieproductie en is betrokken bij het behoud van een gezonde huid, ogen en slijmvliezen.

 3. B3 (Niacine): Speelt een rol in het vrijmaken van energie uit voedsel en heeft invloed op de gezondheid van de huid, zenuwen en spijsvertering.

 4. B5 (Pantotheenzuur): Nodig voor het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het speelt ook een rol bij de productie van hormonen en cholesterol.

 5. B6 (Pyridoxine): Belangrijk voor de stofwisseling van aminozuren (bouwstenen van eiwitten) en helpt bij de vorming van neurotransmitters.

 6. B7 (Biotine): Essentieel voor de stofwisseling van vetten, koolhydraten en aminozuren. Het wordt vaak geassocieerd met gezond haar, huid en nagels.

 7. B9 (Foliumzuur): Speelt een cruciale rol bij celgroei en -vermenigvuldiging. Het is vooral belangrijk tijdens zwangerschap voor de ontwikkeling van de foetus en kan helpen bij het voorkomen van bepaalde geboorteafwijkingen.

 8. B12 (Cobalamine): Noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen, het behoud van een gezond zenuwstelsel en het metabolisme van bepaalde vetzuren en aminozuren.

Deze B-vitamines zijn aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, zoals volle granen, peulvruchten, noten, zaden, zuivelproducten, vlees, gevogelte, vis, groenten en fruit. Een uitgebalanceerd dieet dat deze voedingsmiddelen bevat, draagt bij aan een goede inname van de verschillende B-vitamines en ondersteunt zo de algemene gezondheid en stofwisseling.

Om een afspraak met Petra te maken kun je het contactformulier op de website invullen, ook kan je even bellen, een Whatsapp sturen of een email schrijven naar petra@liv-eco.nl. Binnenkort komt er een online agenda op de site waar je zelf een afspraak kunt inplannen.

Stap 1

Eerste kennismaking

“Wil je ontdekken wat ik voor jou kan betekenen? Misschien wil je gezonder gaan eten, maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken. Heb je gezondheidsklachten, reageer je niet goed op bepaalde voeding, of wil je graag wat kilo’s kwijt. Aarzel niet om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend gesprek, waarin je al je vragen over orthomoleculaire therapie kunt stellen. Na dit gesprek kun je zelf beslissen of je samen met mij stappen wilt zetten richting een gezonder leven.

Het mooie van een orthomoleculair adviseur is dat je zonder verwijzing bij me terecht kunt. De drempel is laag, en ik sta klaar om je te helpen op jouw pad naar een gezonder leven.”

Stap 2

Intake

Als je de stap wilt zetten naar een gezonde leefstijl, ontvang je voorafgaand aan de intake een vragenlijst die je kunt invullen.

Tijdens de intake bespreken we de ingevulde vragenlijst. We nemen ook de tijd om te praten over je wensen en doelen. Op deze manier kan ik een helder beeld krijgen van je klachten en gezondheid. Ik geef in dit consult ook al een aantal basis voedings- en suppletieadviezen mee.

De intake neemt ongeveer 60 minuten in beslag.

Even leuk om te weten, medio Maart 2024 start ik ook met het kinesiologisch testen van voedsel en supplementen d.m.v. spierspanningstesten. Zo kunnen we ontdekken welke voedingsmiddelen mogelijk belastend voor je zijn en of je tekorten hebt aan specifieke vitaminen en mineralen.

Na de intake stel ik een op maat gemaakt orthomoleculair voedings- en suppletieadvies op, inclusief indien nodig een behandelplan. Dit advies bespreken we uitgebreid tijdens een tweede consult.

Stap 3

Persoonlijk voeding en supplementen advies

het tweede consult nemen we de tijd om het orthomoleculair voedings- en suppletieadvies te bespreken, evenals een eventueel behandelplan.

Tijdens mijn uitgebreide uitleg is er ruimte voor al je vragen en opmerkingen. Deze verdieping biedt niet alleen meer inzicht, maar geeft je ook meer controle over je gezondheid en kan je extra motiveren om inspanningen te leveren of veranderingen door te voeren, indien nodig.

De duur van dit consult varieert tussen de 60 en 90 minuten, afhankelijk van je klachten en vragen.

Stap 4

Vervolgconsult

Bij een mogelijk vervolgconsult evalueren we samen de vooruitgang en overwegen we eventuele aanpassingen aan zowel het voedingsadvies als het behandelplan.

Wanneer je begint met een gezond voedingspatroon, veranderingen in je levensstijl en eventuele inname van supplementen, heeft je lichaam minimaal 3 maanden nodig voordat je tastbare verbeteringen in je gezondheid kunt ervaren en zien. Om deze reden is het verstandig om te evalueren en eventueel aanvullend kinesiologisch testen om de huidige status van je lichaam te checken.

Een vervolgconsult duurt doorgaans tussen de 30 en 60 minuten. Hierbij is er voldoende tijd voor vragen en verdere afstemming op jouw individuele behoeften.

Stap 5

Supportpunt

Als je tussen de consulten door vragen hebt, ben ik beschikbaar via telefoon, WhatsApp en/of e-mail. Je kunt direct of zo spoedig mogelijk een reactie van mij verwachten, inclusief antwoorden, tips of de benodigde motivatie.

DE TARIEVEN VAN EEN ORTHOMOLECULAIR VOEDINGSADVIES:

 • Eén consult van Petra is € 55,00
 • Een drie maanden traject, volgens stappenplan € 130,00


Quick Navigation
Boven de €50,- is je verzending gratis!