Loading...

Waar gaat jouw darmflora van juichen?

Waar gaat jouw darmflora van juichen?

Hoe hou jij je darmflora gezond?

Eerst maar even de vraag wat wordt nou eigenlijk bedoeld met ‘darmflora’. Darmflora is een overkoepelende term van de miljoenen micro-organismen die in je maag-darmstelsel leven. Deze micro-organismen omvatten zowel goede als slechte bacteriën. Zolang de goede bacteriën voldoende zijn en de slechte bacteriën niet de overhand hebben, spreek je van een gezonde darmflora.

Een gezonde darmflora vormt een barrière tegen schadelijke indringers, voorkomt infecties door de darmwand sterk te houden en zet darmbewegingen in gang door signaalstofjes naar de hersenen te sturen. Je darmflora is dus een super belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Raakt deze verstoord en krijgen de slechte bacteriën de overhand kan dit leiden tot dysbiose (verstoorde darmflora). 

Darm- en darmgerelateerde klachten zoals PDS (prikkelbaar darmsyndroom), diarree, verstopping, winderigheid of opgeblazen gevoel, maar ook huidproblemen, allergieën, depressie, moeheid, auto-immuunziekten, gewrichtsklachten, terugkerende blaasontstekingen en vaginale infecties kunnen mede voortkomen uit het niet goed functioneren van het hele spijsverteringskanaal. 

Waar gaan jouw vriendelijke darmbewoners van juichen?

Een goed en natuurlijk orthomoleculair voedingspatroon en zo weinig mogelijk stress vinden ze fantastisch!

 

Zo min mogelijk suikers

Slechte bacteriën en schimmels zijn dol op suiker. Het is hun voedingsbron en groeien ervan. Eet liever natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld fruit en vermijd suikerrijke koekjes, snoepjes en drankjes. Ook witmeelproducten zoals witbrood en pasta worden makkelijk omgezet in suiker, beter is het om deze ook te laten staan.

 

Veel groenten en fruit

Deze bevatten veel oplosbare vezels en deze vezels zijn weer een voedingsbron voor de goede bacteriën. Vooral zoete aardappel, artisjok, banaan, ui, witlof, asperges, prei, aardpeer zijn rijk aan inuline (een soort prebioticum).  Hoe meer variatie, hoe meer bacterie diversiteit!

 

Minder Stress

Wist je dat stress een nachtmerrie is voor je darmflora? Je spijsverteringsstelsel heeft rust nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Mensen met chronische stress hebben weinig verschillende bacteriën in hun darmen en ontwikkelen daardoor eerder klachten zoals spijsverteringsklachten, depressiviteit, verlaagde weerstand, vermoeidheid enz.

 

Gefermenteerde voeding

bevatten levende bacteriën, hier wordt jouw darmflora superblij van! Eet dit het liefst elke dag, en lukt dat niet neem dan een probiotica als alternatief om je dagelijkse portie gezonde bacteriën binnen te krijgen. Ik ben zelf gek op Daikon Kimchi (elke dag een schepje bij je lunch), Kombucha, Umeboshi (gefermenteerde japanse pruimen), Miso (heerlijk door je wokgerechtje), tempeh ( lekker marineren met chinese kruiden), zuurkool enz.

 

Kinesiologisch testen

Het kan ook zijn dat je er niet uitkomt met voeding alleen bij darmproblemen. Door kinesiologisch te testen, kan ik onderzoeken of je misschien last hebt van een parasiet of dat je lever bijvoorbeeld wat extra ondersteuning nodig heeft. Dit kan ik dan ondersteunen met supplementen of Schüsslerzouten. Hier heb ik al mooie resultaten meegeboekt.

Geef een reactie

Quick Navigation
Boven de €50,- is je verzending gratis!