Loading...

Hoe versterk jij je ogen?

Hoe versterk jij  je ogen?
Hoe-versterk-je-je-ogen

Wil je je ooggezondheid meer prioriteit geven?
Volg dan de volgende adviezen om je ooggezondheid te verbeteren:

Eet gezond voor je ogen
De beste stap die je dit nieuwe jaar kunt zetten is een gezonde levensstijl, deze werkt meteen zeer gunstig door voor je ooggezondheid.

Welke voedingsmiddelen zijn goed zijn voor je gezichtsvermogen:
-Kleurrijke groenten en fruit – Kies voor donkergroene bladgroenten zoals snijbiet en boerenkool, bekend om hun bijdrage aan het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), de voornaamste oorzaak van onomkeerbaar gezichtsverlies bij oudere volwassenen. Voeg ook oranje en gele groenten en fruit toe, zoals wortels, meloen en zoete aardappelen. Ze bevatten vitamine A, die de hoornvliezen beschermt en essentieel is voor een scherp zicht.

-Bonen en peulvruchten – Erwten met zwarte ogen, kikkererwten en andere bonen bieden diverse voedingsstoffen, waaronder B-vitamines, calcium, folaat, ijzer, kalium en zink.

-Gezonde vetten – Maak van Lijnzaadolie, walnoten en vis met omega-3 essentiële vetzuren een vast onderdeel van je dieet. Deze gezonde vetten dragen bij aan de preventie van veelvoorkomende oogproblemen zoals staar en droge ogen.

-Volle granen en granen – Kies voor 100% volkoren brood en granen in plaats van wit brood en geraffineerde granen. Voorbeelden van gezonde volle granen zijn amarant, gerst, farro, haver en quinoa.

Bescherm je ogen
Het waarborgen van de bescherming van je ogen tegen de schadelijke Uv-stralen van de zon is essentieel om je gezichtsvermogen te behouden en het risico op huidkanker rondom de ogen te verminderen.
Blootstelling aan zonlicht kan leiden tot verschillende oogaandoeningen, waaronder staar, maculaire degeneratie en fotokeratitis.

Om je ogen en de gevoelige huid eromheen te beschermen, dien je de volgende stappen te nemen:
-Draag een kwalitatieve zonnebril – Investeer in een hoogwaardige zonnebril om je ogen effectief te beschermen tegen schadelijke zonnestralen.

-Zoek naar een exemplaar met 100% UV-bescherming en overweeg een model met extra grote lenzen voor een uitgebreide bedekking van je gezicht.

-Gebruik dagelijks zonnebrandcrème – Bescherm jezelf met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Indien je bezorgd bent over irritatie aan de ogen door zonnebrandcrème, kies dan voor een product dat mineralen gebruikt in plaats van chemicaliën om de zon te blokkeren.

-Draag een hoed voor extra bescherming – Voeg een zonnehoed met een brede rand toe voor extra bescherming tegen de zon voor zowel je ogen als je gezicht.

-Gebruik meerdere lagen zonbescherming voor een verstandige aanpak voor het behoud van de gezondheid van zowel je huid als je ogen.

Stop met roken
Als je tabak rookt, is stoppen met sigaretten (of sigaren of pijpen) een van de beste dingen die je voor je ogen kunt doen. Roken kan droge ogen verergeren en kan je een hoger risico geven op het ontwikkelen van cataract, maculaire degeneratie, diabetische retinopathie, oogzenuwproblemen en uveïtis, een ontsteking van de middelste laag van het oog.

Neem extra vitamines voor een goede ooggezondheid
Het eten van een gezond dieet is natuurlijk heel erg goed, maar het nemen van extra vitamines voor de gezondheid van het oog kan je helpen ervoor te zorgen dat je geen gebrek aan belangrijke voedingsstoffen hebt.

Hieronder vind je een aantal vitamines en mineralen, die goed zijn voor je ooggezondheid:
-Rozenbottelextract: De rozenbottel zit bomvol natuurlijke vitamine C, er is geen groente of fruit met zo’n grote hoeveelheid. Bovendien wordt de vitamine C uit de bottel goed opgenomen door de darmen zodat er niets van deze waardevolle stof verloren gaat!

-Vitamine B3 (nicotinaminde, niacinamide): Vitamine B3 (nicotinamide) een in water oplosbare vitamine en onderdeel van vitamine B-complex . Nicotinamide helpt bij de energieproductie en bevordert de werking van het zenuwstelsel. Het speelt als co-enzym een rol bij de omzetting van eiwitten, vetten en koolhydraten. Niacine bevordert een gezonde bloedsomloop en is goed voor de cholesterolspiegel.

-Vitamine C (ascorbinezuur): Vitamine C is een in water oplosbare vitamine en wordt niet in het lichaam opgeslagen. Vitamine C heeft een goede werking op de weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen.

-Vitamine E (d-alfa-tocoferol): Vitamine E of Tocoferol is een in vet oplosbare vitamine. Het heeft een preventieve werking op veroudering en welvaartsziekten. Vitamine E is een antioxidant, het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.

-Luteïne: Luteïne is een krachtige antioxidant die vooral te vinden is in het midden van je netvlies, ook wel de gele vlek genoemd en een belangrijk carotenoïde bekend om de beschermende werking voor ogen, hart en bloedvaten, borstweefsel en andere weefsels en organen.

-Lycopeen: Lycopeen is een sterk geconcentreerd caroteen uit de tomaten waar ze hun rode kleur aan te danken hebben en een belangrijke carotenoïde bekend om de beschermende werking voor de ogen, hart en bloedvaten, borstweefsel en andere weefsels en organen.

-Betacaroteen (provitamine A): Bètacaroteen (provitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en haar en voor de groei. Bètacaroteen is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.

Astaxanthine: De doorbloeding in de ogen kan door astaxanthine verbeteren. Ook als de doorbloeding tijdelijk stopt, kan astaxanthine de schade aan de ogen beperken. Verder zeggen onderzoekers dat astaxanthine de schade aan het netvlies door blauw licht van LED-lampen (dus beeldschermen van computers, telefoon en tablets) kan verminderen.

Deze ingrediënten bevinden zich allemaal in de Liv Eco Eye Supply, zie de webshop.

Zorg voor voldoende beweging
Het onderhouden van regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen gunstig voor je algehele gezondheid, maar het heeft ook positieve effecten op je ooggezondheid. Oefening kan bijdragen aan het voorkomen of beheersen van diverse aandoeningen die kunnen leiden tot oogproblemen, zoals diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Onderzoek wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging het begin van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) kan vertragen of voorkomen. Verschillende studies suggereren bovendien dat het beoefenen van sport kan helpen bij het voorkomen van glaucoom en diabetische retinopathie.

Het goede nieuws is dat je geen marathon hoeft te lopen om je ogen in topconditie te houden. Matige lichaamsbeweging gedurende 30 minuten per dag, vijf dagen per week, is vaak voldoende. Kies een activiteit die je plezierig vindt en die je hartslag verhoogt, of het nu gaat om fietsen, dansen, joggen, zwemmen of wandelen. Het gaat erom een activiteit te kiezen die je aanspreekt en die je regelmatig kunt integreren in je routine.

Geef je ogen een pauze
Veel mensen spenderen veel tijd aan het staren naar schermen op computers, smartphones en tv’s. Dit kan leiden tot digitale vermoeidheid van de ogen, resulterend in wazig zicht, droge ogen, vermoeidheid, rode ogen en zelfs oogtrekkingen.
Om digitale vermoeidheid van de ogen te voorkomen, is het belangrijk proactief te zijn en regelmatig een pauze te nemen van het scherm.

Hier zijn enkele manieren om je ogen rust te gunnen:
-Knipper vaker – Het aannemen van de gewoonte om vaker met je ogen te knipperen kan helpen bij het voorkomen van droge ogen.

-Gebruik de 20-20-20 regel – Kijk elke 20 minuten weg van het scherm en fixeer je blik op een object dat zich op minstens 20 voet afstand bevindt gedurende 20 seconden.Neem elk uur pauzes – Streef naar een pauze van 10 minuten voor elk uur schermgebruik. Sta op, rek je uit en loop even rond tijdens deze pauze.

-Breng tijd buiten door – Activiteiten buitenshuis die geen intensief zicht vereisen, kunnen een uitstekende manier zijn om je ogen te laten rusten.

-Overweeg daarnaast het gebruik van een computerbril om de symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen te verminderen. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn om je ogen te beschermen tijdens langdurig gebruik van digitale schermen.

Een goede ooghygiëne is enorm belangrijk
Om veelvoorkomende ooginfecties zoals styes (zweertje aan ooglid) en conjunctivitis te vermijden, volg je deze richtlijnen voor ooghygiëne:
-Vermijd het aanraken en wrijven van je gezicht en ogen – deze gewoonte kan schadelijk zijn voor je ogen en is over het algemeen niet bevorderlijk voor de ooggezondheid.

-Was je handen regelmatig gedurende minstens 20 seconden met zeep, vooral na een bezoek aan het toilet of de supermarkt. Dit helpt de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

-Als je contactlenzen draagt, houd je aan de juiste verzorgingspraktijken, waaronder reiniging en desinfectie.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je aanzienlijk de kans op het ontwikkelen van ooginfecties verminderen.


Laat je ogen regelmatig controleren
Zorg ervoor dat je regelmatig uitgebreide oogonderzoeken ondergaat. Het wordt aanbevolen dat volwassenen van 18 tot 64 jaar ten minste eens in de twee jaar een oogonderzoek ondergaan, terwijl oudere volwassenen (65 jaar en ouder) jaarlijks een oogonderzoek moeten laten uitvoeren. Volwassenen met een verhoogd risico op oogziekten, zoals mensen met diabetes, hoge bloeddruk of een familiegeschiedenis van glaucoom, kunnen mogelijk vaker oogonderzoeken nodig hebben. Regelmatige oogonderzoeken zijn essentieel omdat ze je oogarts in staat stellen om zowel je ooggezondheid als gezichtsscherpte te controleren. Bovendien kunnen ze veel onthullen over je algehele gezondheid, waardoor vroege detectie mogelijk is voor aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en andere ernstige gezondheidsproblemen.

Om je reis naar een betere ooggezondheid te starten, leg je je zonnebril bij de deur (of in de auto) en plan je je volgende oogonderzoek. Bouw vervolgens voort op deze stappen door voortdurend nieuwe gezonde ooggewoonten aan je dagelijks leven toe te voegen.

Geef een reactie

Quick Navigation
Boven de €50,- is je verzending gratis!