Loading...

Oorzaken overgewicht volgens orthomoleculaire therapie

Oorzaken overgewicht volgens orthomoleculaire therapie
Alles over Afvallen-overgewicht

Het groeiende probleem van overgewicht manifesteert zich niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland. Beter inzicht krijgen in de onderliggende redenen achter jouw overgewicht is essentieel om succesvol af te vallen en een gezond lichaamsgewicht te behouden. Het traditionele advies van ‘minder eten en meer bewegen’ kan een beperkte kijk bieden, waardoor de echte oorzaken over het hoofd worden gezien.

Voor voedingsgewoonten is vastgesteld dat ze deels aangeboren zijn en deels worden aangeleerd op jonge leeftijd. Ouder-kind interacties, het voorbeeldgedrag van ouders en opvoedingsregels spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht bij kinderen. Een overvloed aan bewerkte kant-en-klaar maaltijden en een afname in lichaamsbeweging dragen bij aan deze omgeving waarin obesitas gedijt, waardoor het wordt beschouwd als de ziekte van deze eeuw.

Hyperinsulinemie
Een van de meest voorkomende oorzaken is hyperinsulinemie, het voorstadium van diabetes type 2, dat vaak over het hoofd wordt gezien bij de diagnose. Hyperinsulinemie kan leiden tot overgewicht doordat vet snel wordt opgeslagen maar niet wordt verbrand. Ongeveer twee miljoen Nederlanders worden hierdoor getroffen, waardoor het een belangrijke factor is in de ontwikkeling van overgewicht.

Hypothyreoïdie
Andere fysieke aandoeningen, zoals genetische en omgevingsfactoren of een trage schildklier, kunnen ook een rol spelen. Een positieve energiebalans, (waarbij je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt), kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door hypotheroïdie (trage schildklier), die op zijn beurt kan worden beïnvloed door een tekort aan selenium en jodium.

Vertraagde stofwisseling
Het volgen van crashdiëten kan leiden tot een vertraagde stofwisseling, waardoor het lichaam zuiniger wordt met energie. Sommige mensen hebben van nature een lagere stofwisseling, terwijl anderen mogelijk een verminderde stofwisseling hebben door hyperinsulinemie of de menopauze. Het verhogen van de stofwisseling kan helpen bij het aanpakken van overgewicht.

Koolhydraatverslaving
Koolhydraatverslaving kan een rol spelen bij sommige mensen met overgewicht, waarbij ze emotioneel comfort vinden in koolhydraten en er afhankelijk van worden. Bewerkt graan en toegevoegde smaakstoffen kunnen verslavend zijn, en de moderne manipulatie van tarwe kan negatieve gezondheidseffecten hebben. Het eten van tarwe en vet kan leiden tot een tijdelijke verhoging van serotonine- en endorfinegehaltes, waardoor mensen verslaafd raken en stemmingsstoornissen kunnen ontwikkelen, evenals een groeiende buikomvang.

Diëten
Hoewel veel diëten in eerste instantie gewichtsverlies kunnen opleveren, zien veel mensen na verloop van tijd een terugkeer naar hun oorspronkelijke gewicht, zo niet zwaarder. Drastisch verminderen van calorie-inname kan leiden tot een verstoorde stofwisseling en een toename in het opslaan van vet. Bovendien kunnen de meeste mensen na verloop van tijd terugverlangen naar normale maaltijden, wat het cyclische patroon van gewichtsverlies en -toename kan versterken.

Voeding en supplementenadvies
Wanneer je last hebt van overgewicht, zou ik graag samen met jou willen onderzoeken wat de oorzaak daarvan is en aan de hand van het resultaat kan ik je een voedingsadvies voorstellen die er voor zorgt dat je voedingswijze voor nu en de toekomst gaat wijzigen, zodat je stabiel blijft met je gewicht. Verder kan ik je ondersteunende supplementen adviseren die op jou zijn afgestemd en door mij getest d.m.v. kinesiologisch spiertesten. Zie ook bijvoorbeeld de Fatburner met mooie kruiden in de webshop.

Ik werk met een holistische visie, dus ik kijk niet alleen naar je zorgvraag, maar ook naar de mens achter de zorgvraag. Achter elke klacht, symptoom of zorgvraag zit meer dan alleen fysieke of mentale onbalans, het is een samenwerking van meerder factoren.

Voor meer informatie; stuur gerust een mail naar petra@liv-eco.nl en dan neem ik contact met je op.  Een appje sturen kan natuurlijk ook.

 
 
 

Geef een reactie

Quick Navigation
Boven de €50,- is je verzending gratis!